Om het rijbewijs voor de vrachtauto (C) of bus (D) te kunnen behalen moet je eerst twee theorie examens behalen.

Eén examen bestaat voor het C1 rijbewijs (tot 7500kg ttm) en het D1 rijbewijs (tot maximaal 16 passagiers) uit 40 vragen. Voor het C1 en D1 rijbewijs moeten 20 vragen over verkeer en 20 vragen over techniek worden beantwoord. Daar moeten tenminste 32 vragen goed worden beantwoord. Dit examen wordt afgekort RV1 genoemd.

Ook voor het rijbewijs C en D geldt dat het vak RV1 wordt genoemd. Voor deze rijbewijzen moeten 50 vragen worden beantwoord, 25 verkeer gevolgd door 25 techniek vragen. In totaal moeten er 40 vragen goed worden beantwoord om te slagen.

Het tweede examen dat moet worden behaald, voordat de praktische rijles kan beginnen, is V2C voor de vrachtauto en V2D voor de bus. In dit examen moeten er 40 vragen voor C1/D1 en 50 vragen voor C/D worden beantwoord. Hetzelfde aantal vragen als bij RV1 moeten juist worden beantwoord.

Als het RV1-examen en het V2C/D-examen met goed resultaat zijn afgerond en de medische keuring is goedgekeurd door het CBR, kan met de rijles worden begonnen en kan aan de basiskwalificatie code95 worden gewerkt.