Speciale rijlessen bij rijangst

Wil je heel graag je rijbewijs halen, maar durf je eigenlijk niet te rijden? Of heb je misschien al een tijd je rijbewijs op zak, maar zorgt rijangst ervoor dat je de auto liever laat staan? Zoek dan eens naar een rijschool die gespecialiseerd is in rijangst. Daar werken instructeurs die opgeleid zijn om jou goed te begeleiden. Ze zijn te herkennen aan hun R+ pas. Heb je last van faalangst? Dan zijn er ook voor jou speciale instructeurs en zelfs een speciaal examen. Je krijgt langer de tijd, mag een time-out aanvragen en ook de examinator weet hoe hij jou het beste kan begeleiden. Vraag er gerust naar bij je rijschool.

Rij-angst-vrij

Wij willen je graag helpen om rijangst te verminderen of zelfs te overwinnen. Hiervoor volgen we bij Van Vliet Verkeersopleidingen regelmatig cursussen en intervisie om bij te blijven in nieuwe methode om u te kunnen helpen.

Wie rijangst heeft, mist overzicht in het verkeer. Hij of zij krijgt het gevoel de controle over zichzelf, de auto en de situatie te verliezen. De meest voorkomende vorm van rijangst is angst voor de snelweg. 

Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je eigenlijk bang bent om te rijden. Dat is niet nodig, want rijangst komt veel voor. In Nederland lijden er naar schatting tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen aan een vorm van rijangst.

De grootste groep (95%) mensen die hulp zoekt bij het overwinnen van rijangst is vrouw. Dit kan betekenen dat vrouwen angstiger zijn op de weg dan mannen, maar zegt misschien ook iets over de moeite die mannen soms hebben om hulp te vragen.

Oorzaken rijangst

Waar kom dit eigenlijk vandaan? Rijangst kan ontstaan na een incident of psychische problemen. In hevige gevallen ontstaat rijangst zelfs door een wat extreme vorm van faalangst, fobieën en/of angststoornissen. Maar ook trauma’s kunnen lijden tot rijangst. Wanneer je na een verkeersongeval het ongeval blijft herbeleven, is er sprake van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Je vermijdt dan de plaats van het ongeval en wordt steeds banger. Wat PTSS zo moeilijk maakt voor de automobilist, is het herbeleven van het trauma.

Afgezien van de hevige gevallen, speelt bij het merendeel gewone onzekerheid een rol. Deze is ontstaan door onvoldoende ervaring en routine op de weg. Dat geldt voor 85% van het totaal aan rijangstigen. Je kan ook grip missen door een gebrekkige rijopleiding, waardoor je niet de vereiste vaardigheden krijgt om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Door gebrek aan basis beland je in een vicieuze cirkel, die al begint door een ontstane koudwatervrees waardoor je al de auto gaat mijden. Na het behalen van je rijbewijs beschik je dan nog niet over een auto, zodat je niet vertrouwd raakt met het verkeer.

De symptomen

Rijangst is heel lang niet onderkend als een serieus maatschappelijk probleem. Studies naar de effecten hiervan op de verkeersveiligheid zijn nog nauwelijks verricht. Toch kan je het bij jezelf wel herkennen.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • hartkloppingen
  • transpireren
  • trillen of beven
  • opvliegers of koude rillingen
  • ademnood of verstikkingspijn op de borst
  • misselijkheid of buikklachten
  • duizeligheid of flauwte
  • angst om zelfbeheersing te verliezen
  • denken dat je dood gaat (extreem)