VCA-cursus basis/vol/vcu 20 november 2019 8:00 uur tot 16:00 uur aansluitend het examen. Kosten: € 125,00 excl. BTW inclusief lunch, koffie/thee, cursusboek en het examen. Schrijf je nu in, vol=vol. De cursus wordt gegeven in Almere.
Direct inschrijven

VCA-cursus basis/vol 18 december 2019 8:00 uur tot 16:00 uur aansluitend het examen. Kosten: € 195,00 excl. BTW schrijf je nu in, vol=vol. De cursus wordt gegeven in Almere.
Direct inschrijven

Krijgt u steeds vaker de vraag of u VCA-gecertificeerd bent? Veel opdrachtgevers stellen dit als voorwaarde.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen.

In feite is VCA veel meer dan een checklist. Het is een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.

Voor wie is een VCA-certficering noodzakelijk?

Personen die bij bedrijven werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico in een risicovolle omgeving moeten een VCA-certificaat kunnen tonen voordat ze in bepaalde bedrijven aan de werkzaamheden mogen beginnen.

Vaak gaat het om constructie- of onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. VCA-certificatie wordt veel gevraagd in de volgende branches:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek en procesbesturing
  • Bouwkunde
  • Civiele techniek
  • Overige technische diensten, zoals isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, transport, inspectie, etc.

Hoe is VCA ontstaan?

VCA bestaat sinds 1994. De ontwikkeling van het VCA-certificatiesysteem werd in 1989 opgestart door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid. Vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven en aannemers wilden een systeem opzetten om aannemersorganisaties objectief te toetsen op hun veiligheidsbeleid en -prestaties. Inmiddels wordt de VCA algemeen erkend als industriestandaard.

Stichting Samenwerken Voor Veiligheid

Het VCA-systeem is ondergebracht bij de onafhankelijke Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Het Centraal College van Deskundigen VCA verzorgt het beheer en de verdere ontwikkeling van het VCA-schema. Het VCA-schema valt onder accreditatie van de Raad voor Accreditatie (RvA). De certificatie-instellingen die de VCA-audits uitvoeren zijn door de RvA geaccrediteerd.

Europese Standaard

Het VCA-systeem (het zogenaamde certificatieschema) voldoet aan de eisen die in Europese normen zijn vastgelegd. Daardoor wordt internationale toepassing en eventueel wederzijdse erkenning tussen de Europese landen vereenvoudigd.

VCA-cursus in één dag € 195,00 per persoon inclusief:

  • Boek
  • 8 uur cursus
  • koffie/thee en lunch
  • examen